01 Μαρτίου 2011

Η άμεση δημοκρατία της Λιβύης και η..."αυθόρμητη" απεμπόλιση της Λαϊκής κυριαρχίας από τους Λίβυους!

Τέτοια ενορχήστρωση και οργάνωση "αντικαθεστωτικών",όπως συμβαίνει στη Λιβύη,δεν μπορεί να επιτεύχθηκε με απλό αυθορμητισμό από άναρχους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.
Ξαφνικά ο λαός κατέβηκε στις πλατείες ζητώντας να φύγει ο Καντάφι.Δεν θα υπερασπιστούμε τον Καντάφι,αν και όπως γράφει η Βικιπαίδεια,άλλος ήταν μέχρι πριν λίγο ο αρχηγός του κράτους:

Αρχηγός Κράτους

Γενικός Γραμματέας του Γενικού Κογκρέσου του Λαού και de jure Αρχηγός Κράτους είναι ο Μοχάμεντ Κασίμ Αμπντούλ αλ-Ζουάι. Ανέλαβε καθήκοντα στις 27 Ιανουαρίου του 2010.

Αλλά,έστω ότι ο λαός που... "ως βάση των «λαϊκών συνελεύσεων» αποτελεί το όργανο εκείνο που κατευθύνει την «γενική λαϊκή επιτροπή» στη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετημάτων",
αποφάσισε να διώξει τον Καντάφι.Αποφάσισε,λοιπόν,να καταργήσει την άμεση δημοκρατία του και αφού βαρέθηκε μάλλον να αυτοδιοικείται,να αλλάξει την κατάσταση,ζητώντας να δημιουργηθούν...κόμματα!Κατά το..."δυτικόν πρότυπον",όπως είπαν πολλά φερέφωνα δημοσιογραφικά!
Πολύς..."αυθορμητισμός"...πράγματι!Με καταλήψεις πετρελαιοπηγών,στρατοπέδων,πόλεων!Με "προσωρινή κυβέρνηση" στην ανατολική Λιβύη,που "αυθόρμητα" και παραχρήμα,βρίσκεται με τηλεοπτικά κανάλια,ακόμα και με δορυφορική τηλεόραση!Πολύ "αυθόρμητα"...πράγματι!
Όπως και πολύ..."αυθόρμητα",οι Δυτικοί,εκτός από τις ιδιωτικές καταθέσεις της οικογένειας Καντάφι που...δέσμευσαν,έβαλαν "λουκέτο" και στην κρατική τράπεζα της Λιβύης!!Πολύ..."αυθόρμητα",όντως!
Μόνο που σε λίγα χρόνια θα φαντάζει όαση το σύστημα Καντάφι για τους Λίβυους... 

Τέλος του 2010 η Γερμανία είχε χρέος 1998,8 δις ευρώ, και σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ΗΠΑ χρωστάνε (εκτός των άλλων) στην Κίνα το ποσό-ρεκόρ των1,175 τρισ. Δολαρίων. ΗΛιβύη πόσο χρέος είχε μέχρι σήμερα, μπορεί να μας πει κανείς;
Ο τρίτος δρόμος του Καντάφι
By slapologos on Φεβρουαρίου 6, 2010

Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι, ο de facto ηγέτης της Λιβύης, αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αρχικά, με την βομβιστική επίθεση σε αμερικάνικη ντισκοτέκ του Βερολίνου αλλά και με την ανατίναξη στο Λόκερμπι της Σκωτίας αεροσκάφους της Pan Am, θεωρήθηκε υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Δύσης με συνέπεια την διπλωματική απομόνωση της Λιβύης.
Από το 2003, όμως, και με μία σειρά ενεργειών, όπως η αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, η Λιβύη απέκτησε τη θέση της στο γεωπολιτικό χάρτη. Μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και η επονομαζόμενη και Πράσινη Βίβλος του Καντάφι. Ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1976, περιέχει την πολιτική φιλοσοφία του Λίβυου ηγέτη, και αποτελεί ένα τρίτο δρόμο στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους.
Σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο, ο καπιταλισμός αλλά και ο κουμμουνισμός είναι δύο συστήματα διακυβέρνησης τα οποία στην πρακτική τους εφαρμογή απέτυχαν. Η έννοια που κυριαρχεί στο μανιφέστο του Καντάφι είναι ή έννοια της άμεσης δημοκρατίας που οδηγεί στην αυτοκυβέρνηση και στην συμμετοχή του λαού στην άσκηση της εξουσίας. Ο λαός ως βάση των «λαϊκών συνελεύσεων» αποτελεί το όργανο εκείνο που κατευθύνει την «γενική λαϊκή επιτροπή» στη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετημάτων. Η έννοια της αυτοδιοικούμενης κοινωνίας σε αντιδιαστολή με το κράτος, αποθεώνεται.
Στον οικονομικό τομέα η Πράσινη Βίβλος καθιερώνει και τονίζει την ατομική οικονομική αυτονομία. Η δωρεάν κρατική παιδεία και υγεία καθιερώνονται, ενώ είναι έκδηλη η διάθεση της κεντρικής εξουσίας σε μία δίκαιη αναδιανομή των κερδών που προέρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας. Η παροχή άτοκων δανείων και η προσφορά δωρεάν σπιτιών προς το λιβυκό λαό είναι αποδείξεις της προσπάθειας εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου.
Το ενδιαφέρον ζήτημα, όμως, είναι η συνέχεια της θεωρίας του «Τρίτου Δρόμου», τώρα που η Λιβύη έχει βγει από την οικονομική και διπλωματική απομόνωση.
Η σύγκρουση των εξισωτικών στοιχείων της πολιτικής του Καντάφι με τις έννοιες του δυτικού καπιταλισμού, του διεθνούς εμπορίου αλλά και του επιχειρηματικού κέρδους, είναι αναπόφευκτη. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει μία ισορροπία προς όφελος του λιβυκού λαού.
Slapologos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου