02 Μαρτίου 2011

Δεσύλλας για πυροπαθείς και σεισμόπληκτους της Ηλείας.

Η Ηλεία δεν είναι θεομηνιόπληκτη (!) όπως αναφέρει στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Καφύρας. Αντί για την «μήνι», αντίθετα, απολαμβάνει την εύνοια των θεών (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία ΄Ηλιδα, περιοχές θείου κάλλους κ.ά.).
Η Ηλεία είναι κυβερνόπληκτη (από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), ευρώπληκτη από την ΕΟΚ και στη συνέχεια την Ε.Ε., που αποδόμησαν την παραγωγική της βάση και αφάνισαν την προνομιακή και δυναμική αγροτική παραγωγή της και εσχάτως Μνημονιόπληκτη - Τροϊκόπληκτη (από την αντιλαϊκή τρόϊκα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ). Οι πληγές αυτές οξύνουν και κάνουν εκκρηκτικά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 και ο σεισμός του Ιούνη 2008.

Το υπάρχον - στα χαρτιά - «Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Ηλείας»  πρέπει να απορριφθεί για πολλούς  λόγους : Είναι ψευδεπίγραφο - παραπλανητικό (δεν αφορά την Ηλεία αλλά 18 Νομούς της χώρας, δεν αφορά στην ουσία τους πυροπαθείς και τους σεισμοπλήκτους). Δεν είναι δεσμευτικό, χρονικά και κυρίως χρηματοδοτικά. Αγνοεί προκλητικά τις θέσεις, προτάσεις, αιτήματα των πληγέντων πυροπαθών και σεισμοπλήκτων, των Επιτροπών Αγώνα, των μαζικών φορέων, ακόμα και της ίδιας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας (επειδή οι κρατούντες την θεωρούν πολιτικά δεδομένη)!

Για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των πληγέντων πυροπλήκτων  και σεισμοπλήκτων της Ηλείας (7.000 σπίτια, αποθήκες και κτίσματα για  ανακατασκευές και επισκευές  και 30.000 αγρότες για αποζημίωση - αποκατάσταση παραγωγής, φυτικού και  ζωϊκού κεφαλαίου) χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πρέπει να δοθούν άμεσα τα υπόλοιπα από τις δωρεές του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη» (118 εκατομμύρια ευρώ) που κατακρατεί παρανόμως ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση!

Κατά τη γνώμη  μας χρειάζεται άλλο σχέδιο - πρόγραμμα Ανακούφισης - Αποκατάστασης - Ανασυγκρότησης των πληγέντων πυροπαθών και σεισμοπλήκτων (όχι αυξημένα κίνητρα στους «επενδυτές», όπως λέει η εισήγηση). Βασικά σημεία του : α) άμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων, β) οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις με κοινωνικά κριτήρια, γ) 10χρονο άτοκο πάγωμα των χρεών τους στην ΑΤΕ και σε άλλες Τράπεζες, δ) 10χρονη άτοκη επαναδανειδότησή τους με 5ετή περίοδο χάριτος, ε) άμεση και ταχύρρυθμη αναδάσωση όλων των καμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, με προτεραιότητα τις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και του Καϊάφα. Αλλιώς, οι εκτάσεις αυτές θα παραδοθούν ξανά στην κερδοσκοπία και στο πλιάτσικο. Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και με το Μνημόνιο. Θα το επιβάλλουν οι ίδιοι οι πυροπαθείς και οι σεισμόπληκτοι, με τους ενωτικούς και αποφασιστικούς αγώνες τους.

Την παραπάνω τοποθέτηση, ο Δ. Δεσύλλας, επικεφαλής της "Αριστερής Παρέμβασης", κατέθεσε γραπτώς στη 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 

Πηγή: iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου