04 Απριλίου 2013

ΦΟΒΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ALVAREZ & MARSAL


Φοβερές αποκαλύψεις στην έκθεση της Alvarez & Marsal
από  stockwatch.com.cy

Φοβερές αποκαλύψεις στην έκθεση της Alvarez & Marsal


Αποκαλύψεις βλέπουν σήμερα το φως της επικαιρότητας για την έκθεση της Alvarez & Marsal. Στα συμπεράσματα της έκθεσης του οίκου, γίνεται αναφορά στον Ανδρέα Ηλιάδη, πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ Τράπεζας Κύπρου για τον οποίο τονίζει πως οι τεχνικοί του οίκου, βρήκαν  στον προσωπικό υπολογιστή του προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για διαγραφές αρχείων και τα οποία δεν ήταν μέρος των προγραμμάτων που χρησιμοποιεί η Τράπεζα Κύπρου.
Πατήστε εδώ για να δείτε τα συμπεράσματα του οίκου.
Για τη MARFIN
Φως στα γεγονότα που οδήγησαν στην απορρόφηση της Marfin Egnatia Bank από τη Marfin Popular Bank δίνει η έκθεση των Alvarez & Marsal που παραδόθηκε πρόσφατα στην Κεντρική Τράπεζα. Η έρευνα της A&M, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2012, επικεντρώθηκε σε τέσσερα ζητήματα που ενδέχεται να συνέβαλαν στην πορεία των δύο μεγάλων τραπεζών σε κρατική στήριξη. Η πρώτη έκθεση ασχολείται με τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου , η δεύτερη με την εξαγορά της Uniastrum , η τρίτη με τη μετατροπή της Egnatia από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Popular Bank και η τρίτη με την επένδυση στη ρουμανική BancaTransilvania.
Η Marfin έλαβε κρατική στήριξη €1,8 δισ. τον Ιούλιο του 2012 και «το ύψος της στήριξης έχει οδηγήσει σε κατηγορίες ότι οι πόροι που χρειάζονταν έχουν αυξηθεί από την μετατροπή της θυγατρικής Marfin Egnatia σε παράρτημα, και την μεταφορά της υποχρέωσης από την Ελλάδα στην Κύπρο». Η έκθεση καταγράφει με σχετική λεπτομέρεια τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση να παραμείνει η έδρα της Marfin Popular Bank στην Κύπρο, αντί να μεταφερθεί στην Ελλάδα, όπως είχε αποφασιστεί το Μάιο του 2009.
«Πριν την μετατροπή της ελληνικής θυγατρικής δεν θα υπήρχε νομική υποχρέωση της MPB να ανακεφαλαιοποιήσει την MEB μετά τις ζημιές από το PSI και από τις επισφάλειες.
Ως θυγατρική θα ήταν υπό εποπτεία, διαφορετική νομική οντότητα, και επομένως η δημοσιονομική υποχρέωση θα βάραινε την Ελλάδα». «Εντούτοις, αριθμός παραγόντων δεικνύουν ότι η μητρική, αν και μη νομικά υπόχρεη, θα χρειαζόταν να ανακεφαλαιοποιήσει τη θυγατρική της», αναφέρει η έκθεση. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι πριν την ολοκλήρωση της μετατροπής, το Μάρτιο του 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος, μετέφερε γραπτώς στην ΚΤ τις ανησυχίες για τη συγκέντρωση κινδύνων της ΜΕΒ και για τις αδυναμίες ελέγχου που εντόπισε στην αξιολόγησε που έκανε με δεδομένα μέχρι το 2009.
Η έκθεση καταγράφει επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα όταν προσπάθησε, όταν ήταν θυγατρική η ΜΕΒ, να αποκτήσει πρόσβαση στη θυγατρική. Αυτό άλλαξε όταν έγινε παράρτημα η ΜΕΒ και έπαψε να είναι θυγατρική. Οι εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την μετατροπή σε παράρτημα δεν τις επέτρεπαν να διατηρήσει το στάτους κβο (δηλαδή να μείνει θυγατρική η ΜΕΒ). Αντί αυτού, οι επιλογές που είχε ήταν να αποδεχθεί την μετατροπή ή να αναγκάσει την MPBνα τερματίσει τις εργασίες στην Ελλάδα.
Για Uniastrum
Σκιές για την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει στην εξαγορά της Uniastrum αφήνει η έκθεση των Alvarez & Marsal, που ετοιμάστηκε για την Κεντρική Τράπεζα.
Η έκθεση, που ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου, παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου, και αφορά τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν τις δύο μεγάλες τράπεζες σε κρατική στήριξη. Η εξέταση του θέματος της Uniastrum είναι μία εκ των τεσσάρων ερευνών που έκαναν οι A&M. Η Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε μη δεσμευτική πρόταση να εξαγοράσει το 80% της Uniastrum το Φεβρουάριο του 2008, εκτέλεσε συμφωνία για αγορά της ρωσικής τράπεζας τον Ιούνιο του 2008 και ολοκλήρωσε την εξαγορά το Νοέμβριο του ίδιου έτους, λιγότερο από δύο μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Η εκτελεστική διεύθυνση της Τράπεζας προχώρησε με την εξαγορά της Uniastrum «παρά τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στη Ρωσία, την κατάρρευση της Lehman Brothers και την ανάγκη της Uniastrum για κεφαλαιακές ενέσεις πριν την εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου». Η διεύθυνση της Τράπεζας στηρίχθηκε στο ότι οι αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον δεν ήταν καλός λόγος τερματισμού της συμφωνίας γιατί δεν επηρέαζαν τη Uniastrum, γιατί η προσπάθεια απόσυρσης από τη συμφωνία θα είχε νομικές επιπτώσεις, γιατί οι όροι εξαγοράς είναι ευνοϊκοί, και σε άλλους λόγους.
Η Τράπεζα Κύπρου έλαβε νομική συμβολή που έλεγε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους όρους της συμφωνίας για επαναδιαπραγματευθεί το τίμημα ή να ακυρώσουν την εξαγορά. Ο μηχανισμός escrow που δημιουργήθηκε, αναφέρει η σύνοψη της έκθεσης, αναπροσάρμοσε μόνο μία φορά για τα κακά δάνεια και για την επίδεση ζητημάτων που σχετίζονται με αμοιβαία κεφάλαια, τη στιγμή που ο πολλαπλασιαστής θα άρμοζε για να προστάτευε την αξία της επένδυσης.
Κάποια μέλη του ΔΣ δήλωσαν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο να εξετάσουν την έκθεση due diligence πριν την έγκριση της πράξης. Κάποια ευρήματα του due diligence φαίνεται να μην περιλήφθηκαν ή να μην αναφέρθηκαν ξεκάθαρα στο ΔΣ στις 26 Ιουνίου 2008. Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Κύπρου δάνεισε χρήματα και αγόρασε στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας για να στηρίξει τη Uniastrum, πριν την εξαγορά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το ΔΣ είχε υπόψη του αυτή την προηγούμενη χρηματοδότηση.
Η έκθεση λέει ότι το τμήμα εποπτείας της ΚΤ ενέκρινε την εξαγορά στις 4 Σεπτεμβρίου, η οποία εγκρίθηκε από το διοικητή της ΚΤ στις 29 Σεπτεμβρίου, δύο βδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η ΚΤ δεν θεώρησε σχετική την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, και ενέκρινε την πράξη πριν η Ernst and Young ετοιμάσουν την τελική έκθεση due diligence.
Η ΚΤ δεν έβαλε όρους που να της επιτρέπουν να επαναξιολογήσει την κατάσταση αν προκύψουν σημαντικά γεγονότα μεταξύ της αρχικής έγκρισης και της ολοκλήρωσης της πράξης, δηλαδή μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 30 Οκτωβρίου. «Δεν έχουμε βρει τεκμήρια που να υποστηρίζουν φήμες για διαφθορά σε σχέση με την πράξη», καταλήγει η σύνοψη της έκθεσης.
Για τα ελληνικά ομόλογα BOCY
Την έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal για την επιζήμια αγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου αποκαλύπτει σήμερα αυτούσια η StockWatch. Η σύνοψη της έκθεσης καταγράφει με λεπτομέρεια το ιστορικό της πώλησης ολόκληρου σχεδόν του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας συνολικού ύψους €1,8 δισ. το Δεκέμβριο του 2009 και την επαναγορά €2,4 δισ. την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Ιουνίου 2010. Από τα ομόλογα η Τράπεζα Κύπρου υπέστη μεγάλες ζημιές €1,9 δισ., εκ των οποίων τα €0,6 δισ., αναφέρει η έκθεση των A&M, οφείλεται σε αναπροσαρμογές των τιμών των νέων ομολόγων και €910 εκ. στο ελληνικό PSI.
Η έκθεση για την αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μόνο μία εκ των τεσσάρων που ετοίμασε ο οίκος για τις συνθήκες που οδήγησαν τις δύο μεγάλες τράπεζες σε κρατική στήριξη. «Τα έγγραφα που εξετάσαμε δεν καταγράφουν ξεκάθαρη αιτιολόγηση ή σκεπτικό για την απόφαση να γίνει συσσώρευση ελληνικών ομολόγων», αναφέρει ο οίκος. Κάποιες ενδείξεις για το σκεπτικό, λέει ο οίκος, είναι η αύξηση του κέρδους και του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.
Στην έκθεση δεν λείπουν και αλληλοκατηγορίες στελεχών της ανώτατης διεύθυνσης της Τράπεζας για τους λόγους που έγιναν οι αγορές. Η έκθεση καταγράφει τα διαδικαστικά κενά που υπήρχαν στη λειτουργία της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων, την κουλτούρα του οργανισμού και την παντοδυναμία των Ανδρέα Ηλιάδη και Νικόλα Καρυδά, όπως και τις προβληματικές δομές ελέγχου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προβληματικής δομής, αναφέρεται, ήταν ότι ο κ. Καρυδάς ήταν γενικός διευθυντής του συγκροτήματος για διαχείριση κινδύνων και γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος υπεύθυνος για ζητήματα αγορών.
Η A&M κρίνει ότι δεν υπήρχε ικανότητα να αξιολογηθεί ορθά ο κίνδυνος που σχετίζεται με την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε μια μη ολοκληρωμένη εικόνα για τις συναλλαγές της Τρ. Κύπρου σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, ιδίως το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αν και στάλθηκε επιστολή στην Τράπεζα Κύπρου για το θέμα, δεν απαντήθηκε, και η απάντηση τελικώς λήφθηκε μετά από δύο έτη. Το τμήμα εποπτείας της ΚΤ, αναφέρεται, δεν ήταν επαρκώς στελεχωμένο τόσο σε αριθμό υπαλλήλων όσο και σε εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου