03 Απριλίου 2013

ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΑΜΕ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΑ


Λακκοτρύπης: Θωρακίσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο ΦΑ

Η διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα εμπίπτει στην πλήρη αρμοδιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου.




Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενημέρωσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ για τις πρόνοιες του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας.
Όπως είπε, «ανταλλάξαμε απόψεις για κάποιες συγκεκριμένες πρόνοιες και ενημέρωσα την ηγεσία του ΔΗΣΥ για τον τρόπο με τον οποίο θωρακίσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το φυσικό αέριο, αλλά και τη διαχείριση της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου».
«Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γενικά για τα θέματα ενέργειας. Συζητήσαμε για τους σχεδιασμούς μας για τη γρηγορότερη έλευση του φυσικού αερίου, τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και για εξαγωγή του», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι «συζητήσαμε για την επικείμενη επίσκεψη μου στο Λίβανο και στο Ισραήλ, καθώς επίσης και θέματα ενδιάμεσης λύσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικά όλα τα θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής του κράτους».
Ερωτηθείς πώς έχουν θωρακιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε σχέση με το φυσικό αέριο, είπε ότι αυτό επιτεύχθηκε με τη συμπερίληψη σαφούς ρήτρας στο μνημόνιο ότι «τόσο η διαχείριση των εσόδων, αλλά και η διαχείριση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θα εμπίπτει στην πλήρη αρμοδιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης».
Πρόσθεσε ότι «σ’ αυτή τη ρήτρα τονίζεται ότι ο ρόλος των εταίρων μας θα είναι συμβουλευτικός».
Ο Υπουργός είπε, επίσης, ότι αναχωρεί απόψε για το Λίβανο, όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Λιβάνιο ομόλογο του και με άλλους αξιωματούχους της χώρας και επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή το πρωί.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν στις συναντήσεις που θα έχει στο Λίβανο θα συζητήσει και το θέμα της συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι «είναι και αυτό ένα από τα θέματα που θα συζητήσω με τον ομόλογο μου στο Λίβανο».
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της προώθησης της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ότι «αναμένω να δω το σχέδιο της ΡΑΕΚ το οποίο είχαν υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο εβδομάδες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου