01 Μαΐου 2013

Ομήρου: Πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών η Κύπρος

Ομήρου: Πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών η Κύπρος
«Χρέος μας να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας»

Η ψήφος του ΚΣ ΕΔΕΚ "δεν μπορεί να είναι θετική σε μια προοπτική εθνικής, κρατικής και οικονομικής υποδούλωσης", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι "θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, για ένα μνημόνιο που θα είναι αναπτυξιακό και που θα οδηγεί έξω από τη σημερινή καταθλιπτική αιχμαλωσία και τις ανάλγητες συμπεριφορές της Τρόικας".
"Σε αυτήν την κρίσιμη για την πατρίδα μας ώρα, διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΔΕΚ θα λειτουργήσει ως δύναμη αντίστασης, αλλά και ευθύνης. Καλούμε σε ενότητα και ομοψυχία", ανέφερε ο κ. Ομήρου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Δανειακή Σύμβαση στη Βουλή.
Ο κ. Ομήρου κάλεσε "το λαό μας να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση, τις αστείρευτες δυνάμεις και δυνατότητες του και την πίστη στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας" και πρόσθεσε ότι "με συλλογικότητα, με ομοψυχία, με αγωνιστικό πνεύμα μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε στη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της οικονομικής μας ανεξαρτησίας, μακριά από δανειακές συμβάσεις και μνημόνια".
Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup και είπε ότι "το ζήτημα στο οποίο καλείται σήμερα να τοποθετηθεί η Βουλή δεν είναι ούτε το παράνομο κούρεμα, ούτε η νομιμοποίηση της υπεξαίρεσης των καταθέσεων", αλλά το "αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών, σε μια χώρα ανύπαρκτης ή ήσσονος κυριαρχίας, σε ένα κράτος υποτελές και αναξιοπρεπές".
"Σήμερα, σε αυτή την ιστορική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από την πρωτοφανή εγκληματική και ανήθικη επιβολή της απόφασης κουρέματος των καταθέσεων, δυστυχώς χωρίς να έχει λόγο η Βουλή, καλούμαστε να κυρώσουμε ένα νόμο, ένα μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση που προσδίδουν ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, στην ανάλγητη εκείνη απόφαση", είπε.
Πρόσθεσε ότι "καλούμαστε ταυτόχρονα να εγκρίνουμε με την ψήφο μας ένα μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση που μετατρέπουν τη Βουλή σε τυπικό σώμα επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων, υποθηκεύουν τόσο την οικονομική όσο και την κρατική κυριαρχία της Κύπρου, επιβάλλουν εκποίηση της κρατικής περιουσίας και των ημικρατικών οργανισμών, προβλέπουν όρους και περιορισμούς στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεχούς επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ενώ οριστικοποιούν τη βίαιη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα σε 350% του ΑΕΠ από 750% που ήταν προηγουμένως, με προδιαγεγραμμένη τη συνεχή κατολίσθηση στην ύφεση, τη δραματική αύξηση της ανεργίας, τη μαζική μετανάστευση της νέας γενιάς και την ανεξέλεγκτη αύξηση του δημοσίου χρέους".
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει "χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού από τους όρους και τις δεσμεύσεις του μνημονίου πριν από το 2016 και με επαχθέστατους όρους μετά, και χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα στους δανειστές να εκποιήσουν το δάνειο σε τρίτους, και ουσιαστικά με νομιμοποίηση της εγκληματικής και παράνομης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιφορτίσει τη Λαϊκή Τράπεζα με ρευστότητα 9,6 δισεκ. ευρώ και στη συνέχεια να τη μεταφέρει αυθαίρετα στην Τράπεζα Κύπρου".
"Όλα αυτά δεν είναι προφανώς αλληλεγγύη. Είναι βαρβαρότητα και αποικιοκρατική επιβολή", είπε, προσθέτοντας ότι "σε τελική ανάλυση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση, αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, αφού απροκάλυπτα πλέον, επιχειρείται η διασύνδεση της κρίσης τόσο με τη λύση του Κυπριακού όσο και με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου".
Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι "η θέση μας υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή και σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι, επιμένοντας σε μιαν Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής".
Ανέφερε ότι "το μεγάλο μας χρέος είναι να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας", και επεσήμανε ότι "δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αντίθετα υπήρχαν και υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και ανατροπών, αρκεί να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντίσταση, πολιτική βούληση και σεβασμός στη δημοκρατία".
"Η αποδέσμευση από το μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας είναι το μεγάλο ζητούμενο", είπε και ανέφερε ότι ένας σχεδιασμός εξόδου από το μνημόνιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει "αναδιάρθρωση δανείων που λήγουν, μέτρα αύξησης των εσόδων, μέτρα μείωσης των δαπανών, αξιοποίηση του φυσικού αερίου, διακρατικές συμφωνίες για οικονομική στήριξη της Κύπρου, άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, με τελικό στόχο τη γρήγορη επάνοδο στης αγορές".
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι "οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς να κληθούμε να εκφράσουμε άποψη και να καταθέσουμε προτάσεις, ούτε στο κούρεμα, ούτε στη συνομολόγηση μνημονίου και δανειακής σύμβασης", προσθέτοντας ότι "ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες και εντός Κύπρου για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας".
"Τραγικές ανεπάρκειες, ασυγχώρητες καθυστερήσεις, ανεπίτρεπτοι δισταγμοί της προηγούμενης Κυβέρνησης σε συνδυασμό με απερίσκεπτες εγκληματικές ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου, έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Αλλά και η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση, που παραδόθηκε αμαχητί στους εκβιασμούς των ισχυρών του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τρόικας", είπε.
Ανέφερε ότι, όσον αφορά τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, η ΕΔΕΚ "απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης", και προειδοποίησε ότι "δεν θα ανεχθούμε καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία".

ΠΗΓΗhttp://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=132165

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου