09 Μαΐου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-ΥΠΟΙΚ: Σύνθημα της "κακιάς ώρας", η επιστροφή στη λίρα



ΥΠΟΙΚ: Σύνθημα της "κακιάς ώρας", η επιστροφή στη λίρα


Το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου παραμένει αβέβαιο, όπως άφησε να νοηθεί ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες βράδυ, στην εκπομπή «60 Λεπτά» του Σίγμα. "Δεν είμαι σίγουρος αν σώθηκε η Τράπεζα Κύπρου, αλλά αυτός είναι ο κορυφαίος στόχος της Κυβέρνησης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.
  • Aβέβαιο παραμένει το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου
  • Πετυχαίνουμε τα χρονοδιαγράμματα
  • Νέες περικοπές στην περίπτωση που δεν "βγαίνουν" οι αριθμοί
  • Δεν θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε τις τράπεζες με ενδιάμεσο δάνειο
  • Η Κύπρος θα απεγκλωβιστεί από τα δεσμά του Μνημονίου το 2016
  • Ο ΔΚΤ ανέμενε να τελειώσουν οι εκλογές και μετά ενημέρωσε για τον ELA
  • Δύσκολες, αλλά αναγκαίες οι αποφάσεις που θα ληφθούν για ΚΑ

Η Κύπρος, είπε, θα απεγκλωβιστεί από τα δεσμά του Μνημονίου το 2016. Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν νέες περικοπές στα δημόσια έξοδα «στην περίπτωση που δεν βγαίνουν οι αριθμοί που επιβάλλει το Μνημόνιο».
Στην περίπτωση που δεν «βγαίνουν» οι αριθμοί, δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε το χέρι στη τσέπη του ιδιωτικού τομέα και θα πρέπει να γίνουν περικοπές, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας. Οι δημόσιες δαπάνες θα καθορίζονται από τα δημόσια έσοδα και από όσο μας επιτρέπει το μνημόνιο, είπε.  Από τον Αύγουστο του 2011 φορολογείται ο πολίτης, είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι θα περικόψουμε δαπάνες αντί να φορολογήσουμε. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Από τον Αύγουστο του 2011 φορολογούνται οι πολίτες, είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα περικόψει δαπάνες, αντί να επιβάλει φορολογίες.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Η επιστροφή στη λίρα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών,  είναι σύνθημα της κακιάς ώρας.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι θα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες «θα είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες».
Σε σχέση με το θέμα της άντλησης ρευτότητας από τον ELA, ερωτηθείς ο ΥΠΟΙΚ αν ρώτησε ποτέ τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας γιατί καθυστέρησε να ενημερώσει την Κυβέρνηση για τον ELA, είπε ότι η απάντηση είναι καθαρή και δόθηκε από τον ίδιο, ότι  δηλαδή ανέμενε να τελειώσουν οι εκλογές. Παρέπεμψε δε στην Ερευνητική Επιτροπή.
Κοινό στοίχημα, στόχος της κυβέρνησης αλλά και ευθύνη όλων μας, είναι, με τη λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων, να διασφαλίσουμε ότι αυτή η δύσκολη περίοδος θα είναι όσο τα δυνατό πιο σύντομη γίνεται, είπε ο ΥΠΟΙΚ
Σημείωσε ότι πετυχαίνουμε τα χρονοδιαγράμματα και από βδομάδας θα έχουμε την πρώτη δόση. Έστεψε παράλληλα τα πυρά του εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι «εξαντλήθηκαν τα δημόσια ταμεία. Μέχρι εδώ έφθαναν τα αποθέματα που παραδόθηκαν σε αυτή την κυβέρνηση».
Σχολιάζοντας το ενδιάμεσο δάνειο στο οποίο είχε αναφερθεί στο παρελθόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «με το συγκεκριμένο δάνειο θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις αλλά δεν θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε τις τράπεζες». Πρόσθεσε ότι δεν το χρειαζόμασταν, αφού έκλεισε η συμφωνία με τους εταίρους, σημειώνοντας ότι «κανένα ενδιάμεσο προσωρινό δάνειο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τράπεζας».
Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του ρωσικού δανείου, ο Χ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «υπάρχει κατανόηση αλλά και δυσφορία από τους Ρώσους για την απόφαση του Eurogroup αλλά δεν τίθεται θέμα διατάραξης των καλών σχέσεων με τη Ρωσία».
Η Ρωσία, πρόσθεσε, μας προσφέρει μια σημαντικότατη διευκόλυνση, σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου, σημειώνοντας ότι η αποπληρωμή αρχίζει από το 2018.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, άρχισε η διαδικασία για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014, «ο οποίος πρέπει να γίνει με σοβαρότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου