09 Ιουλίου 2013

Τριάντα καυτά ερωτήματα Αντιγόνης Παπαδοπούλου προς Κομισιόν, για λάθη, παραλείψεις και κακές εκτιμήσεις που περιέχονται στο Μνημόνιο και το πακέτο διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας


Με βάση τα προκαταρτικά αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, που ορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε η ίδια, η Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου, διαπιστώνει την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων και αδυναμιών στους χειρισμούς της κυπριακής κρίσης που έγιναν από το Eurogroup και την Τρόικα. 


Ως εκ τούτου, με σειρά γραπτών ερωτήσεων που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωβουλευτής καταλογίζει αφενός μεν σοβαρές ευθύνες και αφετέρου δε ζητά εξηγήσεις από την Επιτροπή, το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίως για τα εξής:


  • Οι όροι του μνημονίου είναι υπερβολικά σκληροί σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες, όπου ισχύουν μνημόνια
  • Η συγχώνευση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζα Κύπρου έγινε χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και κατά τρόπο που εμπεριέχει σοβαρότατους κινδύνους στην εκτέλεση της απόφασης. Επιπρόσθετα θα δημιουργήσει στην Κύπρο μια υπερτροφική τράπεζα που θα ελέγχει ένα τεράστιο ποσοστό του τραπεζικού τομέα, με εμφανείς κινδύνους σε θέματα υγιούς ανταγωνισμού και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 
  • Το κούρεμα καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο δημιουργεί φόβους και ανασφάλεια στους καταθέτες, κατά τρόπο που δυσκολεύει τη σύντομη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπρόσθετα, δημιουργούνται προβλήματα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, γενικότερα. 
  • Ο τρόπος εφαρμογής του κουρέματος εμπεριέχει στοιχεία άνισης μεταχείρισης ευρωπαίων πολιτών, αφού οι καταθέσεις των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξαιρεθεί του κουρέματος. 
  • Η Κύπρος εξαναγκάστηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να συρρικνώσει το τραπεζικό της σύστημα σε 3,5 φορές του ΑΕΠ της, ένα ποσοστό εντελώς αυθαίρετο και που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. 
  • Η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμείχθηκαν στην απόφαση για πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των τραπεζών, κατά τρόπο που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από οικονομικής απόψεως. Αυτό προκάλεσε τεράστιες απώλειες στην Κυπριακή οικονομία, καθώς και τους μετόχους και καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.
  • Η ύπαρξη σημαντικών εξωτερικών δραστηριοτήτων στο τραπεζικό σύστημα μιας χώρας δεν είναι κατ’ ανάγκη κάτι αρνητικό. Εξάλλου, αυτό συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από την Κύπρο. Η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, στο βαθμό που δικαιολογείται, θα μπορούσε να επιτευχθεί με διοικητικά μέτρα σε βάθος χρόνου και όχι με το βίαιο κούρεμα των καταθέσεων, που αποδείχθηκε καταστροφικό για την Κυπριακή οικονομία. 
  • Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο στο μνημόνιο και στο πακέτο διάσωσης που να προωθεί την οικονομική ανάκαμψη, και την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας. Η έμφαση είναι μόνο στη λιτότητα και την τραπεζική μεταρρύθμιση, που από μόνες τους δεν διασφαλίζουν ανάπτυξη, ούτε δημιουργία θέσεων εργασίας, για καταπολέμηση της διογκούμενης ανεργίας.
  • Υπάρχουν σοβαροί λόγοι στην Κυπριακή οικονομία που δικαιολογούν την ύπαρξη ενός σχετικά μεγάλου τραπεζικού τομέα, κατά πολύ μεγαλύτερου από το αυθαίρετο 3,5 φορές του ΑΕΠ που αποφάσισε η Τρόικα.
  • Η απόφαση για συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου βασίστηκε σε ψιθύρους και ανυπόστατους ισχυρισμούς κάποιων χωρών-μελών της Ευρωζώνης περί ξεπλύματος χρήματος ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων και όχι στα πραγματικά προβλήματα των κυπριακών τραπεζών. Τα τελευταία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω των εποπτικών μηχανισμών του τραπεζικού συστήματος. 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου