31 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΘΕΙΣΑ PROPRIO MOTU ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΚΔΟΘΕΙΣΑ PROPRIO MOTU

ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
http://www.youtube.com/watch?v=kOvQiTHGlcM
Σχετικά με την αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών της Πόλης του Βατικανού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στην εποχή μας , το κοινό καλό απειλείται όλο και περισσότερο από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα ,από την ακατάλληλη χρήση των αγορών και της οικονομίας , καθώς και από την τρομοκρατία .

Συνεπώς, είναι απαραίτητο για τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει τα κατάλληλα νομικά μέσα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκληματικών δραστηριοτήτων , με την προώθηση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις .

Η Αγία Έδρα , ενεργώντας επίσης στο όνομα και για λογαριασμό του κράτους της Πόλης του Βατικανού , επικυρώνοντας διάφορες διεθνείς συμβάσεις στον τομέα αυτό, πάντα υποστήριζε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αποτελεσματικά εργαλεία κατά των εγκληματικών δραστηριοτήτων που απειλούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια , το κοινό καλό και την ειρήνη .

Προς επιβεβαίωση της δέσμευση της Αγίας Έδρας να συνεργαστεί με στόχο τα ανωτέρω, με αυτή την Αποστολική Επιστολή με τη μορφή Proprio Motu , έχω να πω τα εξής :

1. Τα αρμόδια δικαστήρια του κράτους της Πόλης του Βατικανού επίσης ασκούν την ποινική δικαιοδοσία τους όσον αφορά:

α) Σε αδικήματα κατά της ασφάλειας , των θεμελιωδών συμφερόντων ή περιουσιακών στοιχείων της Αγίας Έδρας

β) Στα προβλεπόμενα αδικήματα :

- από το δίκαιο του κράτους της Πόλης του Βατικανού n . VIII 11 Ιουλίου 2013, που περιέχει πρόσθετα πρότυπα επί ποινικών υποθέσεων ,

- από το δίκαιο του κράτους της Πόλης του Βατικανού n . ix 11 Ιουλίου 2013, που περιέχει τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ,

κι έχουν διαπραχθεί από πρόσωπα που ορίζονται στο σημείο 3 κατωτέρω κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους ,

γ ) Σε κάθε άλλο αδίκημα η τιμωρία των οποίων απαιτείται από μία διεθνή συμφωνία επικυρωμένη από την Αγία Έδρα , αν ο δράστης βρίσκεται στο κράτος του Βατικανού και δεν έχει εκδοθεί στο εξωτερικό .

2 . Τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 θα πρέπει να διώκονται εμπρόθεσμα σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στο κράτος της Πόλης του Βατικανού κατά το χρόνο της παράβασης και σύμφωνα με τις γενικές αρχές του νομικού συστήματος που σχετίζονται με την εφαρμογή των ποινικών νομοθεσιών .

3 Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο του Βατικανού, αντιμετωπίζονται ως « δημόσιοι υπάλληλοι » :

α) Τα μέλη , τα στελέχη και οι εργαζόμενοι των διαφόρων φορέων της Ρωμαϊκής Curia και τα θεσμικά όργανα που έχουν σχέση με αυτούς,

β ) Οι αρμόδιοι παπικοί απεσταλμένοι και το διπλωματικό προσωπικό της Αγίας Έδρας,

γ) Τα πρόσωπα που έχουν αρμοδιότητα εκπροσώπησης , διοίκησης και διαχείρισης , καθώς και εκείνα που ασκούν , έστω και de facto , τη διαχείριση και τον έλεγχο των οργανισμών που εξαρτώνται άμεσα από την Αγία Έδρα και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο των νομικών προσώπων των εγκεκριμένων από το κράτος της Πόλης του Βατικανού ,

δ) Κάθε άλλο πρόσωπο που κατέχει μια διοικητική ή δικαστική θέση στην Αγία Έδρα , μόνιμη ή προσωρινή , αμειβόμενη ή μη, ανεξάρτητα από το ιεραρχικό επίπεδο .

4. Η δικαιοδοσία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ισχύει και για τη διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων που απορρέει από την αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τη νομοθετική πειθαρχία του κράτους της Πόλης του Βατικανού .

5. Σε περιπτώσεις όπου το ίδιο αδίκημα θα διωχθεί σε άλλα κράτη θα εφαρμοστούν τα πρότυπα της δικαστικής συνεργασίας που ισχύουν στο κράτος της Πόλης του Βατικανού .

6. Εκτός από αυτό που έχει ορισθεί από το άρθρο 23 του νόμου n . CXIX της 21ης Νοεμβρίου 1987 κι έχει την έγκριση του δικαστικού συστήματος του κράτους της Πόλης του Βατικανού .

Αποφασίζω και ορίζω αυτό ανεξάρτητα από οιανδήποτε αντίθετη διάταξη.

Ορίζω ότι αυτή η Αποστολική Επιστολή με τη μορφή Proprio Motu θα ψηφιστεί με τη δημοσίευση στην L' Osservatore Romano και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Εδόθη στη Ρώμη , στο Αποστολικό Παλάτι , την 11η Ιουλίου 2013, το πρώτο έτος της αρχιεροσύνης του.
Φραγκίσκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου