Ο  κ.  Ηλίας Λέκκος , επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, εξηγεί πώς δουλεύει η παραγωγή αέρα κοπανιστού, ο οποίος στη συνέχεια βαφτίζεται "χρήμα".  Και δίνει απλές και κατανοητές  εξηγήσεις για το πώς δουλεύει το σύστημα.
Ίσως, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που οι τραπεζίτες κάνουν δημόσια αναφορά και παραδοχή της οικονομικής απάτης που λέγεται "τραπεζικό κλασματικό απόθεμα".
"ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ" γράφει ο κ. Λέκκος. 
(Αφήνουμε ασχολίαστο το "μετά την κρίση").
Στη σελίδα 7, ο  επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς γράφει:
"" When a bank issues a new loan it creates an additional deposit either to those who have taken out the loan or to the final recipient of the loaned amount. For instance when a potential home buyer takes out a mortgage loan, a deposit of an equal amount is created in the account of the home seller/constructor."
"Όταν μία τράπεζα εκδίδει ένα νέο δάνειο δημιουργεί μία επιπλέον κατάθεση είτε σε όσους έχουν λάβει το δάνειο είτε στον τελικό αποδέκτη του δανεισμένου ποσού. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος αγοραστής σπιτιού παίρνει ένα στεγαστικό δάνειο, μία κατάθεση ίσου ποσού δημιουργείται στο λογαριασμό του πωλητή/ κατασκευαστή του σπιτιού".
Για να καταννοήσει ο απλός πολίτης πώς δουλεύει η δημιουργία χρήματος από ιδιώτες, πέρα από το χρήμα που εκδίδουν οι πάντα  ιδιωτικές Κεντρικές Τράπεζες, πρέπει να θεωρήσει το τραπεζικό σύστημα, ως ενιαίο οργανισμό.
Εδώ ο κ. Λέκκος μας λέει, με απλά λόγια, ότι όταν σε δανείζει, το χρήμα δεν φεύγει από τις τράπεζες, γίνεται κατάθεση και, φυσικά, ξαναδανείζεται. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί αενάως και, σήμερα, στην πράξη το πραγματικό χρήμα που κυκλοφορεί, είναι το 3% του συνολικού χρήματος. Το υπόλοιπο το έχουν δημιουργήσει, με αυτόν τον μηχανισμό, κάποιοι ιδιώτες (Στοιχεία από τον Καθηγητή Ρίτσαρντ Βέρνερ, πρόεδρο του τμήματος Διεθνούς Τραπεζικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον).
Αυτό εννοεί και ο νομπελίστας Maurice Allais, όταν γράφει: "Η σημερινή δημιουργία χρήματος από το τίποτα γίνεται από το τραπεζικό σύστημα και είναι πανομοιότυπη με τη δημιουργία χρήματος από τους παραχαράκτες".
Εσείς, τώρα, θα νομίσατε, ότι προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, με τα πιο πάνω.
Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, πώς δουλεύει το σύστημα, ας δούμε τι γράφει ο κ. Λέκκος. Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ στην ίδια σελίδα:
"" Furthermore, because banks are required to hold only a portion of their deposits as reserves, this new deposit can create another loan, which creates a deposit ... and so on. In this way, we set in motion a mechanism that creates a virtuous cycle of deposits and loans creation."
Επιπλέον,  επειδή οι τράπεζες υποχρεώνονται να κρατούν μόνο ένα τμήμα των καταθέσεων τους ως αποθεματικό, αυτή η νέα κατάθεση μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο δάνειο, το οποίο δημιουργεί μία κατάθεση ...και ούτω καθεξής. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε θέσει σε κίνηση ένα μηχανισμό που δημιουργεί έναν ενάρετο κύκλο δημιουργίας δανείων και καταθέσεων".
Χάρις σε αυτόν τον "ενάρετο" τρόπο δημιουργίας χρήματος, εμείς καλούμαστε να εξοφλήσουμε χρέος 600 δις, έχοντας σε κυκλοφορία μόνο 23,5.
Μόνο αν αρχίζουμε να σφάζουμε, ενάρετα, ο ένας τον άλλο, ίσως εξοφλήσουμε. Κάτι που δεν τους χαλάει και το επιδιώκουν.
Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός της εμφάνισης του επιθέτου "ενάρετος" σε μία οικονομική ανάλυση. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι θέλει να υπερασπιστεί; Εμφανίζει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα δάνεια και οι καταθέσεις και με, άλλα λόγια, μας λέει ότι όταν δεν υπάρχουν δάνεια δεν μπορούν να υπάρξουν καταθέσεις. Και, όπως ξέρουμε, στην Ελλάδα δεν δίνονται δάνεια, και το μέσο επιτόκιο  είναι στα ύψη (7% έναντι 2,2% του μέσου επιτοκίου της ευρωζώνης). 2009-2010, το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα είναι μικρότερο από το ευρωπαϊκό (σελ.3).
Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει "ανάπτυξη", είναι η χρηματοδότηση της αγοράς και των επενδύσεων από τον μοναδικό δρόμο, που το σύστημα έχει επιλέξει : τον δανεισμό. Από επιλογή και όχι εξ αιτίας των νόμων της αγοράς, τα επιτόκια δανεισμού είναι στα ύψη και τα δάνεια στον βυθό. Δεν ακριβαίνει ένα προϊόν, το οποίο δεν έχει ζήτηση. Αποτέλεσμα: Καθήλωση οικονομίας, χρεοκοπία, πλειστηριασμοί, φτηνή μεταβίβαση ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Success story!
Iδού και το πολυπόθητο και πολυαναμενόμενο "πρωτογενές πλεόνασμα" :
Ακόμα αρνητικό. Ιανουάριος - Οκτώβριος 2013: -3.422. Αντίστοιχη περίοδος 2012: +586. Πόσα ακόμα θα υποστούμε, για να γίνει θετικός ένας αριθμός, που δεν θα μας χρησιμεύσει σε τίποτα;
Μετά από αυτά, οι πολιτικοί που "δεν γνωρίζουν", έμαθαν από "πρώτο χέρι" πώς παίζεται το παιχνίδι της υπερχρέωσης. Θα συνεχίσουν να σωπαίνουν;
ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης) .
Καλύτερα αποκαϊδια, παρά να υποκύψουμε στην οργανωμένη επίθεση της Νεοφεουδαρχίας, που θέλει να γίνει ιδιοκτήτρια γης, θάλασσας, αέρα και ανθρώπων.
Σαν τον άνθρωπο που έκαψε το σπίτι του κι έριξε το αυτοκίνητο του στον γκρεμό (ορεινή Ναυπακτία). Οι Έλληνες αφήνουν πίσω τους καμένη γη.
Το αποτέλεσμα του "ενάρετου κύκλου":
Ας δώσουμε μια υπόσχεση ο ένας προς τον άλλο: Ότι χαθεί, θα αντικατασταθεί.
Ότι κατασχεθεί, θα επιστραφεί. Όποιος φυλακιστεί, θα αποζημιωθεί.
Ή θα σώσουμε σπίτια και πατρίδα ή θα περάσουν από πάνω μας. 
Ή εμείς ή αυτοί .
Θερμοπύλες, Μεσολόγγι, Ζάλογγο, Κούγκι, Αρκάδι και Χάνι της Γραβιάς. Η Ελλάδα, σήμερα.
ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ. Ο ΑΓΩΝΑΣ, τώρα πια, είναι  ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ.
Προϋπόθεση για την εκπλήρωση επιθυμιών και ικανοποίηση αναγκών:
Ενότητα, οργάνωση και αγώνας, για Δημοκρατία και Απελευθέρωση, από τους "ενάρετους" τραπεζίτες και τους υποτελείς σε αυτούς πολιτικούς και κόμματα.
Οι καιροί δεν μας περιμένουν.
(εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)