17 Μαΐου 2015

Από τον Καρλομάγνο στην Άνγκελα Μέρκελ και την λεγόμενη ευρωπαϊκή οικοδόμηση


Ο μεγάλος βέλγος ιστορικός Ανρί Πιρέν (1862-1935) προσδιόρισε μια σχέση -ιδιαίτερα από οικονομική άποψη- ανάμεσα στην αραβική κατάκτηση και στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, παραλληλίζοντας τον Μωάμεθ με τονΚαρλομάγνο…
Ο Καρλομάγνος: Η επονομασία του Κάρλ δεν είναι μόνο Καρλομάγνος, αλλά και Σαξονοσφάχτης…
Μετά το τέλος της Ρώμης και την πτώση του τελευταίου Καίσαρα αποκτάει η αυτοκρατορία έναν αυτοκράτορα . Το έτος 800 μ.x.x. χρίζει ο Πάπας τον Καρλομάγνο „ελέω Θεού“ αυτοκράτορα. Οι επόμενες γενεές θα τον ονομάσουν πατέρα της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Ευρώπη προϋπήρχε, από τα μυθικά ακόμα χρόνια. Πατέρας είναι ο Αγήνωρ και δεν έδωσε σε κανένα τα δικαιώματα κατοχής πατρικού τίτλου… Εάν θέλετε ας ονομάσουμε τον κύριο Καρλομάγνο πατέρα της νεωτέρας Ευρώπης, δίχως να ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, η παλαιά Ευρώπη δεν έσβησε. Απλά η γραφειοκρατία των Βρυξελλών τώρα τρικλίζοντας αισθάνεται στην ραχοκοκκαλιά της την ανάσα της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης.
Ο Καρλομάγνος λοιπόν, συνεχιστής της του έργου της δυναστείας των Μεροβίγκων, εγγονός κάποιου Κάρλ Μαρτέλλ, κάτοχος ενός μεγάλου στρατεύματος κατακτάει κόσμο και κοσμάκη, καθόσον είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα αλλά για εκείνη την εποχή τον καλύτερο πολεμικό εξοπλισμό. Αργότερα θα τον ονομάσουν και αήττητο! Καλά, εμείς ξέρουμε ότι αήττητος ήταν ο Αλκιβιάδης. Τώρα και ο Καρλομάγνος; Θα δούμε…
Γεγονός είναι ότι ο Καρλομάγνος διεξάγει τους πολέμους „κατά εντολή Θεού“ όπως ο ίδιος θέλει να πιστεύει, υποβάλει σε καταναγκαστικό βάπτισμα στους ηττημένους, και κτίζει περισσότερα από τριακόσια τεράστια και μεγαλοπρεπή κτήρια. Πού είναι θα πείτε. Ε, καλά, δεν βρέθηκαν…
Αναμφισβήτητα όμως υπήρξε κορυφαίος πολεμιστής και ο μύθος τον αναφέρει σαν αιώνιο νικητή, ο οποίος όμως αναγέννησε την επιστήμη και τις τέχνες. Εάν αληθεύει αυτό μπράβο. Εάν όμως όχι, πρόκειται για την μεγαλύτερη απάτη, το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Ιστορίας.
Την ιστορία του Καρλομάγνου την έγραψε κάποιος Α·ι·νχαρντ, λόγιος και μεγάλος θαυμαστής του αυτοκράτορα. Τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν είναι από αυτόν, το σύγγραμμα Βίος του Καρόλου, Vita Caroli Magni Imperatoris, με πρότυπο τις βιογραφίες Καισάρων που είχε γράψει ο Σουήτων, και που βρίσκεται σήμερα στην Βιέννη. Ο μοναδικός βιογράφος του παλατιού έγραψε την ιστορία τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά από τα γεγονότα. Φυσικά, βρέθηκαν και άλλα ντοκουμέντα, αλλά ο καθηγητής Theo Kölzer του πανεπιστημίου της Βόννης απέδειξε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 37% από αυτά είναι πλαστογραφίες!
Πώς βρέθηκε στην εξουσία μόνος; Ο πατέρας του είχε δύο γιους! Τον Κάρλ, και τον Κάρλμαν, οι οποίοι έλαβαν ταυτόχρονα τον τίτλο Patricius Romanorum (προστάτης των Ρωμαίων) δηλαδή ένα είδος μοιρασιάς εξουσίας. Ο Κάρλμαν πεθαίνει όλως αιφνιδίως στην ηλικία των μόλις 22 χρόνων. Άμεσα παραβρίσκεται ο Καρλ στο παλάτι και παίρνει την εξουσία στα χέρια του, κόβοντας τις μπούκλες από τα δύο παιδιά του Κάρλμαν, τους νόμιμους κληρονόμους, τα οποία φροντίζει να εξαφανιστούν σε κάποια μονή στην Βερόνα. Από τότε χάνονται τα ίχνη τους…
Οι μεγαλύτεροι εχθροί του υπήρξαν οι Σάξονες, γερμανικός, φυσιολατρικός λαός με πάμπολλες δεισιδαιμονίες, λατρεύουν εθνικούς θεούς, και απειλούν συνεχώς το κράτος του Κάρλ, ο οποίος ξεκινάει πόλεμο εναντίον τους που διαρκεί 33 χρόνια, ανελέητα υποτάσσει τους αντιπάλους, κηρύσσει ιερό πόλεμο από τον οποίο και βγαίνει νικητής. Πάνω λοιπόν στην ευφορία του ξεκινάει και πόλεμο στην Ισπανία, θέλοντας να υποτάξει τους εθνικούς Μουσουλμάνους. Η εκστρατεία αποτυγχάνει πλήρως! Καλά, δεν μας λένε ότι είναι ο Καρλομάγνος αιωνίως αήττητος; Φαίνεται ήταν μόνο λιγάκι αήττητος…Λιγάκι; Επιστρέφοντας τον περιμένει ο βασιλέας των Σαξόνων Βίντουκιντ, και επιφέρει οδυνηρότατες ήττες στον Κάρλ! Σε ηλικία 35 χρόνων ο Κάρλ, νικάτε από έναν Σάξονα βασιλιά. Την ατιμωτική αυτή ήττα δεν την αντέχει, διατάζει τον αποκεφαλισμό 4500 αιχμαλώτων, το χρώμα των ποταμιών από την μεγάλη αυτή σφαγή έγινε κόκκινο από το αίμα. Η επονομασία του Κάρλ δεν είναι μόνο Καρλομάγνος, αλλά και Σαξονοσφάχτης,.
Στο ζενίθ της εξουσίας του, θέλει να επαναφέρει την αίγλη της αρχαίας Ρώμης, οραματίζεται (και αυτός) μία δεύτερη, νέα Ρώμη και κτίζει στο Aachen ένα μεγαλοπρεπές παλάτι με τεράστια εκκλησία, διοικητικά κτήρια, και γενικά με την καλύτερη αρχιτεκτονική της εποχής. Συγκεντρώνει λόγιους και ρωτάει τι είναι το μη Ων. Η απάντηση που παίρνει είναι ότι σίγουρα είναι κάτι μεγάλο εφ όσον έφτιαξε τον κόσμο από το τίποτα… Ο ίδιος προσπαθεί σε μεγάλη ηλικία να μάθει να γράφει, κάτι που πιθανότατα ποτέ δεν κατάφερε εάν κρίνουμε και από την υπογραφή του, η οποία είναι μόνο δύο γραμμές ως εξής: y. Από παιδί στα χέρια του είχε πάντα τα βαριά σπαθιά, η μυϊκή του δύναμη θα κατέστρεφε σίγουρα κάθε ευαίσθητη πένα της τότε εποχής. Το πιθανότερο είναι ότι παρέμεινε αναλφάβητος αν και μέχρι σήμερα η γραφή της γερμανικής είναι επίτευγμα δικών του χρόνων.
Το αξιοθαύμαστο στον αυτοκράτορα είναι ότι σε μια εποχή που δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δρόμοι, διανύει δεκάδες χιλιάδες χιλιομέτρων. Δεν επισκέπτεται ο υπήκοος τον αυτοκράτορα, ο αυτοκράτορας πηγαίνει στους υπηκόους του! Α, κάποια στιγμή δέχεται και έναν επισκέπτη: Τον Πάπα Λέοντα Γ´! Το 799 μ.χ.χ., το κόμμα των αριστοκρατών στην Ρώμη κατηγορεί τον Πάπα για ανηθικότητα, τον τυφλώνουν, τον φυλακίζουν, αλλά αυτός τους ξεφεύγει και ζητάει προστασία από τον Κάρλ. Μόνο ένα χρόνο αργότερα, τα Χριστούγεννα του 800, ο Λέων ο Γ´ χρίει τον Κάρλ καίσαρα με το όνομα Αύγουστος, όπως στα αρχαία ρωμαϊκά έθιμα. Το ένα χέρι νίβει το άλλο...*
Το έτος 814 πεθαίνει ο Κάρλ πιθανόν από πυρετό, το έτος 1165 τον κάνουν άγιο προς μεγάλη ευχαρίστηση του Μπαρμπαρόσα ο οποίος είχε βρει τάχα τα λείψανά του, τα οποία μόλις πριν μερικά χρόνια διαπιστώθηκε από ειδικές εξετάσεις ότι ανήκουν πράγματι σε άτομο της τότε εποχής. Η εξέταση αυτή έγινε βέβαια „κεκλεισμένων των θυρών“ .
Σήμερα βρίσκεται μία σαρκοφάγος, η «Σαρκοφάγος του Καρλομάγνου» (Γερμ. Karlsschrein) στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν. Περιέχει τα οστά του Καρλομάγνου τα οποία πιστεύεται ότι όντως ανήκουν σε αυτόν. (Στο Άαχεν υπάρχουν επίσης Τέσσερα Μεγάλα Ιερά Λείψανα: το φόρεμα της Παναγίας κατά τη Γέννηση Του Ιησού, ένας χιτώνας του Ιησού, οι φασκιές του Ιησού καθώς και το ύφασμα στο οποίο τυλίχθηκε η κεφαλή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τα λείψανα αυτά φυλάσσονται στη λεγόμενη «Σαρκοφάγο της Παναγίας» πίσω από την Χρυσή Αγία Τράπεζα).
Σήμερα βρίσκεται μία σαρκοφάγος, η «Σαρκοφάγος του Καρλομάγνου» (Γερμ. Karlsschrein) στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν. Περιέχει τα οστά του Καρλομάγνου τα οποία πιστεύεται ότι όντως ανήκουν σε αυτόν. (Στο Άαχεν υπάρχουν επίσης Τέσσερα Μεγάλα Ιερά Λείψανα: το φόρεμα της Παναγίας κατά τη Γέννηση Του Ιησού, ένας χιτώνας του Ιησού, οι φασκιές του Ιησού καθώς και το ύφασμα στο οποίο τυλίχθηκε η κεφαλή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τα λείψανα αυτά φυλάσσονται στη λεγόμενη «Σαρκοφάγο της Παναγίας» πίσω από την Χρυσή Αγία Τράπεζα).
Βέβαια, δεν ξεχάστηκε ο Καρλομάγνος: To διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος (Karlspreis, επίσημα Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου της Πόλης Άαχεν) απονέμεται κάθε χρόνο στην Γερμανία σε άτομα για τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη στην περιοχή. Το Νοέμβριο του 2007 απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος στην Άνγκελα Μέρκελ.
Νίκος Σάμιος
*Βλ. σχετικό θέμα:

Το αίμα του Ιησού, χώμα απο τον Γολγοθά και σύγχρονοι ιππείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου