16 Μαΐου 2015

«Φλόγα που δεν ανάβει στην Ολυμπία, δεν μπορεί να είναι Ολυμπιακή…»


ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΟΛΥΜΠΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ… [ … χρόνῳ δὲΖΕΥΣ Ηλείων14 ὕστερον Ἴφιτος, γένος μὲν ὢν ἀπὸ Ὀξύλου, ἡλικίαν δὲ κατὰ Λυκοῦργον τὸν γράψαντα Λακεδαιμονίοις τοὺς νόμους, τὸν ἀγῶνα διέθηκεν ἐν Ὀλυμπίᾳ πανήγυρίν τε Ὀλυμπικὴν αὖθις ἐξ ἀρχῆς καὶ ἐκεχειρίαν κατεστήσατο, ἐκλιπόντα ἐπὶ χρόνον ὁπόσος δὴ οὗτος ἦν: αἰτίαν δὲ δι” ἥντινα ἐξέλιπε τὰ Ὀλύμπια, ἐν τοῖς ἔχουσιν ἐς Ὀλυμπίαν τοῦ λόγου δηλώσω. [6] τῷ δὲ Ἰφίτῳ, 
φθειρομένης τότε δὴ μάλιστα τῆς Ἑλλάδος ὑπὸ ἐμφυλίων στάσεων καὶ ὑπὸ νόσου λοιμώδους, ἐπῆλθεν αἰτῆσαι τὸν ἐν Δελφοῖς θεὸν λύσιν τῶν κακῶν: καί οἱ προσταχθῆναί φασιν ὑπὸ τῆς Πυθίας ὡς αὐτόν τε Ἴφιτον δέοι καὶ Ἠλείους τὸν Ὀλυμπικὸν ἀγῶνα ἀνανεώσασθαι. ἔπεισε δὲ Ἠλείους Ἴφιτος καὶ Ἡρακλεῖ θύειν, τὸ πρὸ τούτου πολέμιόν σφισιν Ἡρακλέα εἶναι νομίζοντας. τὸν δὲ Ἴφιτον τὸ ἐπίγραμμα τὸ ἐν Ὀλυμπίᾳ φησὶν Αἴμονος παῖδα εἶναι, Ἑλλήνων δὲ οἱ πολλοὶ Πραξωνίδου καὶ οὐχ Αἴμονος εἶναί φασι: τὰ δὲ Ἠλείων γράμματα ἀρχαῖα ἐς πατέρα ὁμώνυμον ἀνῆγε τὸν Ἴφιτον.Παυσανία Ηλιακά Α΄ … ]
Αμάλθεια-Κουρήτες-150x150Ο Κλύμενος του Κάρδυος, απόγονος του Ηρακλή του Ιδαίου, ήρθε στην Ολυμπία αγωνοθέτησε και ίδρυσε βωμό στους προγόνους του (τους Ιδαίους Δάκτυλους) και μάλιστα έδωσε το όνομα «Παραστάτης» στον Ηρακλή! Πότε έκανε αυτά ο Κλύμενος; ΠΕΝΗΝΤΑ (50) έτη μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος!!!… Ο Ενδυμίων του Αέθλιου, που ήταν γιος της Πρωτογένειας κόρης του Δευκαλίωνος και του Διός, έπαυσε από την εξουσία τον Κλύμενο και αγωνοθέτησε άθλον την βασιλεία μεταξύ των παιδιών του, με νικητή τον Επειό, που έδωσε το όνομά του στον λαό (Επειοί), (Παυσανίας, Ηλιακά Α’ 5.8.1)… ΜΙΑ ΓΕΝΕΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΔΥΜΙΩΝΑ, ο Πέλοψ αγωνοθέτησε στον Ολύμπιο Δία!!! Μάλιστα, επειδή τα παιδιά του Πέλοπος έφυγαν σε όλη την Πελοπόννησο, ο Αμυθάων, ανηψιός του Ενδυμίωνος από τον πατέρα του, αγωνοθέτησε αυτός τα Ολύμπια και μετά από αυτόν ο Πελίας και ο Νηλεύς αγωνοθέτησαν μαζί!!!… Επίσης ο Πολυδεύκης ένας εκ των Διοσκούρων που συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία, ήταν Ολυμπιονίκης πυγμάχος: «ο πυκτεύων Πολυδεύκης» Παυσανίας Ηλιακά Α’.(5.8.4) ΤΩΡΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ «OLYMPIC GAMES» … ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» . ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ … ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΟΓΑ, ΟΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ «ΚΡΑΥΓΕΣ» ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΘΥΜΙΖΟΥΝ … ΧΗΡΕΣ ΠΟΥ ΚΛΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ …
………………………………………………….
«Φλόγα που δεν ανάβει στην Ολυμπία, δεν μπορεί να είναι Ολυμπιακή…»
14οι ΘΕΡΙΝΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ SPECIAL OLYMPICS 
pnyka_gia_toys_14oys_therinoys_pagkosmioys_agones_special_olympics«Φλόγα που δεν ανάβει στην Ολυμπία, δεν μπορεί να είναι Ολυμπιακή και δεν μπορεί να πρεσβεύσει και να μεταφέρει τις Ολυμπιακές αξίες και τα ιδεώδη» δηλώνουν κατηγορηματικά – για μια ακόμα φορά – οι φορείς του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με αφορμή την τελετή αφής που έγινε στην Πνύκα για τους 14ους Θερινούς Παγκόσμιους Αγώνες SpecialOlympics, που θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες το διάστημα 25 Ιουλίου-2 Αυγούστου.
Η πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics Ελλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου, τόνισε στο μήνυμά της προς τους αθλητές πως «θα μας θυμίσετε ότι η ελπίδα είναι πιο δυνατή από την απόγνωση» και εξέφρασε την ευχή «οι αγώνες σας να εμπνεύσουν όλο τον κόσμο», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της διεθνούς επιτροπής Special Olympics, Τζάνετ Φρέτσερ, τόνισε ότι η Φλόγα και οι αγώνες θα βοηθήσουν «να ενωθούμε με ένα πνεύμα αποδοχής και σεβασμού».
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίαςαρχείο λήψης
Χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «το ολυμπιακό πνεύμα αναδύεται ατόφιο μέσα και από τη διοργάνωση των Special Olympics. Εύχομαι το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και της ειρήνης να γίνει μια φλόγα που θα διαλύσει την καταχνιά των χαλεπών καιρών που ζούμε σήμερα».
Η επιλογή του Ιερού Βράχου της Πνύκας για την Αφή της Φλόγας αλλά και οι παραπάνω δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, προκάλεσαν για μια ακόμα φορά την αντίδραση των τοπικών φορέων, που διαπιστώσουν ότι επιχειρείται μια σταδιακή «απομάκρυνση» της Τελετής Αφής από την γη που γέννησε και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας ότι Ολυμπιακή Φλόγα, έχει προέλευση και αυτή είναι η Ηλεία και η Αρχαία Ολυμπία. Κι αυτό – τονίζουν – ότι πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, πόσο μάλλον στους διοργανωτές.
Θύμιος Κοτζιάς-Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
«Οποιαδήποτε φλόγα δεν ανάβει στην Ολυμπία, δεν μπορεί να είναι και να χαρακτηρίζεται Ολυμπιακή. Αυτή είναι η πάγια θέση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία έχει εκφραστεί με σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν το διαπραγματευόμαστε».
Γιώργος Αηδόνης-Επικεφαλής Αντιπολίτευσης
Δημ. Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας
«Οι απαράδεκτες ενέργειες, όπως τις έχουμε στηλιτεύσει εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται. «Μαϊμού» φλόγα δεν υπάρχει. Υποβαθμίζει την ιστορικότητα της χώρας και κυρίως το μεγαλείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Γι’ αυτό έχουμε πει ότι θα πρέπει ο Δήμος να είναι αυτός που θα κάνει όλες τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας εδώ, για να μπορεί σα θεματοφύλακας να τις διαφυλάσσει. Είναι απαράδεκτοι αυτοί που διοργανώνουν τέτοιες τελετές και όσοι παραπλανούν κάποιους για να βρίσκονται εκεί».
Νίκος Ζαρόκωστας-Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας
«Ήταν τουλάχιστον ατυχείς οι δηλώσεις του Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην εκδήλωση της Πνύκας για τους 14ους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται και πρέπει να γίνεται μόνο στην Ολυμπία. Προτρέπουμε λοιπόν τον κ.Παυλόπουλος, ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του κ.Κάρολου Παπούλια, να έρθει στην Ολυμπία να ζήσει από κοντά τι εστί Αφή Ολυμπιακής Φλόγας, στην Ιερή Άλτη».
Επιμέλεια Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου