15 Απριλίου 2013

ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ <ΝΑΙ> ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ


Τερτίπια. Διοικητή - «Ναι» σε πρόταση του ΔΝΤ να ενταχθεί το δυναμικό του



Total images: 1
Click to see images
>> Μια άλλη διάσταση στο όλο ζήτημα δίνουν και οι πληροφορίες της «Μ» ότι ο Πανίκος Δημητριάδης έγινε δέκτης πρότασης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενταχτεί στο δυναμικό του, την οποία και αποδέχτηκε.

Τερτίπια με σύμμαχο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, άρχισε ο υπό διωγμό από όλους, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης. Αντιδρώντας ουσιαστικά στην έναρξη ερευνητικής διαδικασίας για το πρόσωπο του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επιχείρησε μέσω του κυρίου Ντράγκι να δημιουργήσει κλίμα αποτροπής της αποπομπής του, επιβεβαιώνοντας όμως στην ουσία αυτά που του αποδίδονται. Ότι αποτελεί εγκάθετο της ΕΚΤ και δεν υπερασπίζεται τα δίκαια και δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μια άλλη διάσταση στο όλο ζήτημα δίνουν και οι πληροφορίες της «Μ» ότι ο Πανίκος Δημητριάδης έγινε δέκτης πρότασης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενταχτεί στο δυναμικό του, την οποία και αποδέχτηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από το κλείσιμο του μνημονίου και την αποδέσμευση της πρώτης δόσης από την Τρόικα θα υποβάλει παραίτηση προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα στο ΔΝΤ.

Ο κύριος Ντράγκι
Πάντως παρά την πιο πάνω εξέλιξη την βδομάδα που μας πέρασε ο Πανίκος Δημητριάδης κατάφερε μέσα από τις πιέσεις που ο ίδιος άσκησε να εξασφαλίσει την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής από τον κύριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Επιστολή με ύφος αυστηρό και προειδοποιητικό.
«Η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους από παύση. Αν ο Διοικητής δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα. Η έναρξη διαδικασίας για παύση είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα, που μπορεί μόνο να ληφθεί αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι ένας από τους λόγους αυτούς υφίσταται. Στην απουσία τέτοιων σοβαρών ισχυρισμών, οιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν τεκμήρια κατά ενός διοικητή ως μέσο να ασκηθεί πίεση σε αυτόν θα συμβίβαζε την θεσμικά κατοχυρωμένη του ανεξαρτησία» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κύριος Ντράγκι καταλήγοντας με τη σαφή απειλή ότι οποιασδήποτε απόφαση παύσης ενός Κεντρικού Τραπεζίτη μέλους του Ευρωσυστήματος υπόκειται στον έλεγχο του Δικαστηρίου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.
Όπως αναμενόταν η επιστολή - προειδοποίηση προκάλεσε αντίδραση στους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους αφού ορθά ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους. Κάτι που με εύσχημο αλλά σαφή τρόπο άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα πως ότι γίνεται και συνταγματικό και εντός των νόμιμων πλαισίων βρίσκεται, καθιστώντας σαφές ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
«Θεωρώ ότι παρερμηνεύθηκε. Εκείνο το οποίο αναφέρει είναι ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός κάτι που δεν χρειαζόταν να λεχθεί αλλά κάνει μνεία και στους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να διωχθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τη δική της ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας και στο πλαίσιο διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μια επιστολή-έγγραφο του κ. Δημητριάδη, έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι παραπληροφόρησαν οπωσδήποτε τον κ. Ντράγκι» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Πολιτική επίθεση
και απειλές θανάτου

Η κυβέρνηση επιτίθεται στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής Πανίκος Δημητριάδης, την ίδια ώρα που η οικογένειά του δέχεται απειλές από ανθρώπους που έχασαν χρήματα στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσωσης της χώρας. 
«Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στο Δουβλίνο την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 
Η ικανότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από «τις απειλές θανάτου όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά προς τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου», είπε. 
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το διορισμό του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη ή να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας χωρίς τη συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας. 
«Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για την πώληση χρυσού χωρίς διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα», είπε ο Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι υπήρξε «συνεχής παρέμβαση σε σχέση με τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται υπό εξυγίανση» 
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας. 
«Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο υποδιοικητής αφαιρείται από το γραφείο με τον ίδιο τρόπο όπως ο διοικητής, δηλαδή μέσα από μια απόφαση της πλειοψηφίας των 13 δικαστών», είπε ο κ. Δημητριάδης. «Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση. Διαδικαστικά, η κίνηση αυτή του Προέδρου πρέπει να εξεταστεί». 
Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, ο Ανδρέας Μάτσης και Χαράλαμπος Αχνιώτης παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ο Λούης Χριστοφίδης παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες. 
Οι παραιτήσεις δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί και η επίπτωση είναι «ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ορίσει τα άτομα που είναι στενά συνδεδεμένα με αυτή», είπε ο κ. Δημητριάδης. 

ΠΗΓΗhttp://www.maxhnews.com/content/22635

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου