15 Απριλίου 2013

ΠΩΣ Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ



Πως ο Χέλμουτ Κολ επέβαλε το ευρώ με το ζόρι

Αποκαλυπτική ανέκδοτη συνέντευξη του πρώην καγκελάριου το 2002 σε σπουδαστή που έκανε διδακτορικό σε σχολή δημοσιογραφίας

  kohl_euro_mΕνήργησα ως δικτάτορας για να επιβάλλω το ευρώ, δήλωνε το 2002 σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά προχθές στην εφημερίδα «Daily Telegraph», ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.
 Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα, πρόκειται για μία συνέντευξη την οποία είχε πάρει ο Γερμανός δημοσιογράφος Jens Peter Paul  το 2002, την εποχή που τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ αντικαθιστούσαν το μάρκο, στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής για σχολή δημοσιογραφίας. Ο Κολ ήταν ο μακροβιότερος μεταπολεμικά καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωτεργάτης μαζί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, της απαρχής της δημιουργίας του ευρώ στις αρχές του ’90, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
«Ήξερα ότι δεν θα κέρδιζα ποτέ ένα δημοψήφισμα στη Γερμανία», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Κολ. «Θα χάναμε ένα δημοψήφισμα για την καθιέρωση του ευρώ. Είναι απολύτως ξεκάθαρο. Θα το έχανα με διαφορά επτά τρία».
«Αν ένας καγκελάριος επιδιώκει να προωθήσει ένα ζήτημα, πρέπει να είναι ισχυρός άνδρας», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Και αν είναι έξυπνος, γνωρίζει πότε ο καιρός είναι ώριμος. Σε μία περίπτωση-αυτή του ευρώ-ήμουν σαν δικτάτορας… Το ευρώ είναι συνώνυμο της Ευρώπης. Η Ευρώπη, για πρώτη φορά, δεν έχει πλέον πόλεμο», τονίζει.
0,,356737_4,00Ο Κολ γεννημένος το 1930, είχε επηρεαστεί από όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε επικεντρωθεί στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μαζί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν-η Γαλλία φοβόταν αναβίωση του γερμανικού σωβινισμού μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και θεωρούσε ότι με την επίσπευση της δημιουργίας του κοινού νομίσματος θα κατάφερνε να  αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό.
Σε μία μάλιστα ομιλία του πέρυσι το Σεπτέμβριο με αφορμή τα 30 χρόνια πολιτικής του καριέρας, ο Κολ καλούσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε περαιτέρω ολοκλήρωση παρά την κρίση του ευρώ, λέγοντας ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να ζήσει πόλεμο. «Η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ ξανά να πέσει σε πόλεμο», δήλωνε σε ομιλία που εκφώνησε στο Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο του Βερολίνου. «Πρέπει να προχωρήσουμε προς την ενοποίηση της Ευρώπης. Ας χρησιμοποιήσουμε σωστά το χρόνο που έχουμε».
Η επιδίωξη του Κολ και άλλων ηγετών να ενοποιήσουν την Ευρώπη για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος, μοιάζει με..ανέκδοτο. Οι επιπτώσεις που βιώνει η Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός νότος ακόμη και μεγάλα τμήματα πληθυσμού στον ευρωπαϊκό βορρά, θυμίζουν επιπτώσεις, οικονομικού πολέμου αυτή τη φορά, με το τοπίο στην Ευρώπη να μην έχει σήμερα καμιά σχέση με την ευρωευφορία της εποχής Κολ-Μιτεράν.
4-format43Στην προαναφερθείσα «ιστορική» συνέντευξη του 2002, ο Κολ αναφέρονταν και στον σημερινό Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προαλείφονταν για διάδοχός του. Ο Κολ, ο οποίος είχε κερδίσει τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έδωσε το δαχτυλίδι στον Σόϊμπλε, όπως ο ίδιος λέει, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε για την καθιέρωση του ευρώ. Κατά τον Κολ, ο Σόϊμπλε στερούνταν της πολιτικής εμπειρίας για να ηγηθεί της αλλαγής από το μάρκο στο ευρώ.
«Ο Σόϊμπλε είναι ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά δεν ήταν( σ.σ. η εισαγωγή του ευρώ) θέμα για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο. Έπρεπε να είναι κάποιος με πλήρη εξουσία», δήλωνε. Στην ίδια συνέντευξη ο Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 έτη και σήμερα έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα εγκεφαλικό το οποίο συνδυάστηκε με πέσιμο, υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων των Γερμανών οφείλεται στην αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση.

Πηγή : εφ. “Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο” 11/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου