26 Απριλίου 2013

Σε Μαρί και τράπεζες τα έριξε ο Σταυράκης


Σε Μαρί και τράπεζες τα έριξε ο Σταυράκης



Με την κατάθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, συνεχίστηκε η διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της οικονομίας. Στις 12 η διαδικασία επανήρχισε με την κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, η κατάθεση του οποίου δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί στις 8 Μαϊου.

To Mαρί και οι τράπεζες
Σε εξωγενείς παράγοντες, και συγκεκριμένα στην τραγική έκρηξη στο Μαρί, η οποία όπως είπε προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην κυπριακή οικονομία, καθώς και στις ζημιές των τραπεζών, αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σε σχέση με την σημερινή κατάσταση της κυπριακής Οικονομίας. Εκ του αποτελέσματος είπε, τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν αρκετά, αλλά εστίασε στο γεγονός ότι τα δύο προαναφερθέντα συμβάντα δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.
Μύθος η αύξηση των κοινωνικών παροχών
Ο Χαρίλαος Σταυράκης, χαρακτήρισε μύθο το γεγονός ότι με την ανάληψη της Κυβέρνησης Χριστόφια, οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατακόρυφα, λέγοντας ότι η αύξηση ήταν της τάξης των 400 εκ. Ευρώ, ποσό που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα 10 δις που ζητεί η Κύπρος σήμερα. Παράλληλα είπε ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, έγινε προσπάθεια ώστε τα να γίνει πιο στοχευμένη η παραχώρηση επιδομάτων, η οποία όταν ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2008 ήταν αστόχευτη, αφού επιδόματα έπαιρναν και εκατομμυριούχοι.
Λάβαμε μέτρα
Επιπρόσθετα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ, είπε ότι οι δείκτες του δημοσίου ελλείμματος, αλλά και του δημόσιου χρέους ήταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε κράτος το οποίο θα χρεοκοπούσε. Υπογράμμισε ότι λανθασμένα υπάρχει η εικόνα ότι δεν πάρθηκαν μέτρα με το που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, αφού όπως είπε, κατόπιν συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λήφθηκαν μέτρα τα οποία κρίθηκαν από την ΕΕ έγκαιρα και στοχευμένα.
Ο Χαρίλαος Σταυράκης, είπε ότι πολλές φορές οι εισηγήσεις του ιδίου απορρίπτονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μέτρα τα οποία πρότεινε η Κυβέρνηση απορρίπτονταν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόταση του για αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 1 μονάδα, κάτι που σήμερα επιβλήθηκε και μάλιστα κατά 2,5 μονάδες.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών, λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα υπήρχε μεγάλο ρίσκο, όμως αν οι διοικήσεις και οι εποπτικές αρχές λειτουργούσαν με σύνεση, τότε το θα μπορούσε να ήταν βιώσιμο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εξαγοράς από την Τράπεζα Κύπρου της ρωσικής τράπεζας UniAstron, σε εξωφρενικά υψηλή τιμή κατά την άποψη του, λέγοντας ότι ο ίδιος παρακάλεσε τον Αθανάσιο Ορφανίδη, να σταματήσει τη συμφωνία κάτι που δεν έπραξε.
Γιωρκάτζη: Η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία
Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην κατάθεση της, στην προσπάθεια της να δώσει μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης, είπε ότι η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία, η απέκλειση ευθυνών και μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και των θεσμών, μια τραγωδία ανθρώπινη όπως ήταν του Μαρί, και μια οικονομική τραγωδία όπως η σημερινή ήταν περίπου προδιεγραμμένη.
Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στάθηκε στις διαχρονικές της υποδείξεις μέσω των ετήσιων εκθέσεων της, καθώς και την άγνοια των υπευθύνων να προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σημείο των ανείσπρακτων οφειλών προς το κράτος υποστηρίζοντας ότι πολλοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι άνθρωποι που παρελαύνουν από πάνελ σε πάνελ διαπιστώθηκε ότι οφείλουν χρήματα προς το κράτος. Συνολικά είπε οι ανείπρακτες οφειλές από εντάλματα, ανέρχονται στα 135 εκ. ευρώ από 160 χιλιάδες συνολικά εντάλματα. Οι υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας για λήψη μέτρων δεν λαμβάνονταν υπόψη μέχρι που η Αστυνομία αποφάσισε τελικά να το ελέγξει με μέτρο κατά την έξοδο των πολιτών από την χώρα.
Ερωτηθείσα για το θέμα της μετατροπής του πλεονάσματος του 2008 σε έλλειμμα τα επόμενα χρόνια είπε ότι αυτό οφειλόταν καθαρά στην αύξηση των δαπανών και την μείωση των εσόδων του κράτους. Παρόλο που υπήρχαν υπηρεσιακά σημειώματα και προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων είπε, αυτά δεν φαίνεται να λήφθηκαν υπόψη.
Έκανε επίσης λόγο για αναξιοκρατία και πολιτικές παρεμβάσεις στα των προσλήψεων ιδιαίτερα στον Τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα βουλευτή ο οποίος πρόσφατα είπε ότι είναι η σειρά του για να διορίσει δικό του.
Καταλήγωντας η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, πρότεινε στην επιτροπή, να διερευνήσει το θέμα της δαπάνης του κράτους για στήριξη της Λαϊκής, ύψους 1,8 δις ώστε να διαφανεί σε ποιο οφείλει το κράτος σήμερα το συγκεκριμένο ποσό. Εάν δηλαδή το ποσό σήμερα οφείλεται στην Λαϊκή Τράπεζα ή έχει μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Επίσης πρέπει είπε, να γίνει έλεγχος για το αν ήταν σε γνώση αυτών που έλαβαν την απόφαση, η κατάσταση της τράπεζας.
Σε Μαρί και τράπεζες τα έριξε ο Σταυράκης
Παρασκευή Απρίλιος 26, 2013
13:11
Η διαδικασία διακόπηκε γύρω στις μία και θα συνεχιστεί με την συνέχιση της κατάθεσης Σταυράκη στις 8 Μαϊου στις 9.30 το πρωί
13:10
Εκ του αποτελέσματος είπε τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν αρκετά. Αν ήξερα ότι θα υπήρχε η έκρηξη στο Μαρί, με τεράστιες ζημιές στην οικονομία, καθώς και οι ζημιές των τραπεζών θα παίρναμε περισσότερα μέτρα. Το Μαρί και οι τράπεζες διέλυσαν την κυπριακή οικονομία είπε χαρακτηριστικά. Αυτοί ήταν εξωγενείς παράγοντες για τους οποίους δεν είχαμε γνώση, είπε.
13:08
Λανθασμένη χαρακτήρισε και την ενέργεια της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε εξαγορά της ρωσικής Uni Astron σε εξωφρενικά υψηλή τιμή. Εγώ είπε παρακάλεσα τον Ορφανίδη να σταματήσει τη συμφωνία, δεν το έπραξε και τα αποτελέσματα είναι γνωστά είπε.
13:06
Ο Χαρίλαος Σταυράκης, έριξε τις ευθύνες στους τραπεζίτες και την εποπτική αρχή αφούόπως είπε ως Υπουργός Οικονομικών, δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα για τις τράπεζες.
13:05
Ο Χαρίλαος Σταυράκης, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, είπε ότι για 2,5 χρόνια απολαμβάναμε την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μέχρι τον Μάιο του 2011. Αυτό σήμαινε ότι με τον αποκλεισμό μας το επιτόκιο με το οποίο διαπραγματεύομασταν τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά ανερχόταν στο 6-7%. Ο λόγος που αποκλειστήκαμε είπε, ήταν η σταδιακή διαπίστωση τους ότι έχουμε το μεγαλύτερο τραπεζικό σύστημα στον κόσμο το οποίο ήταν εκτεθειμένο στην Ελλάδα. Άρα σε εκείνο το σημείο ήρθαν και οι υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης είπε.
12:50
Συνοψίζοντας ο κ. Σταυράκης είπε ότι ο μέσος όρος των ελλειμμάτων αλλά και ο μέσος όρος των ελλειμμάτων ήταν στους μέσους όρους της ευρωζώνης. Αυτοί οι δείχτες δεν δείχνουν χώρα που πάει για χρεοκοπία είπε. Η Κύπρος χρεοκόπησε λόγω της ζημιάς των τραπεζών και του μεγέθους του τραπεζικού τομέα, κάτι που αναφέρεται και στο ανακοινωθέν του Eurogroup.
12:39
Πολλές φορές η Κυβέρνηση απέρριπτε εισηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Πολλές φορές υπήρξαν μέτρα τα οποία ενέκρινε η κυβέρνηση και απορρίπτονταν από τα πολιτικά κόμματα. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αύξηση του εταιρικού φόρου κάτι που έγινε σήμερα καθώς και την πρόθεση του για φορολόγηση των ακινήτων.
12:36
Η Ρωσία ήταν ο πιο σημαντικός οικονομικός έταιρος της Κύπρου ενώ προηγουμένος ήταν στη μαύρη λίστα. Στη θητεία μου βάλαμε την Κύπρο στο χάρτη των ρωσικών επενδύσεων, με τη υπογραφή σχετικής σύμβασης.
12:34
Αναφερόμενος σε μέτρα τα οποία λήφθηκαν, είπε ότι με δική του πρωτοβουλία φορολογήθηκαν τα υπερπρονόμια των τουριστικών αναπτύξεων, όπως γήπεδα γκολφ, καταργήθηκαν οι πολλαπλές συντάξεις, και αναχαιτίστηκε η αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
12:33
Λανθασμένα υπάρχει η εντύπωση ότι δεν λάβαμε κανένα μέτρο αφού όλοι συμφωνήσαμε στα μέτρα αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είπε, αφού τα μέτρα που λάβαμε χαρακτηρίστηκαν έγκαιρα και στοχευμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
12:30
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε ομαλά κατά τη διάρκεια του 2011, κατά 6 μονάδες, πριν δηλαδή αποχωρήσει, άρα υποστήριξε, η εικόνα του δημόσιου χρέους ήταν πολύ καλή.
12:28
Ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε σε προστριβές του ιδίου με άλλα μέλη του Υπουργικού, σε ότι αφορά τις εισηγήσεις του για τον χειρισμό της οικονομίας, οι οποίες απορρίφθηκαν. Αυτό αφορούσε για παράδειγμα το μέγαρο πολιτισμού και το δρόμο Πόλης-Πάφου.
12:27
Όσο αφορά την τριετία που υπηρέτησε τα δημόσια οικονομικά ήταν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
12:25
Έκανε λόγο όμως για αστόχευτη πολιτική όταν ανέλαβε αφού εκατομμυριούχοι έπαιρναν τα ίδια επιδόματα με τον πιο φτωχό Κύπριο, κάτι που άλλαξε στη συνέχεια.
12:21
Χαρακτήρισε μύθο ότι η υπήρξε αύξηση των κοινωνικών παροχών επί Χριστόφια. Πρόκειται για αύξηση 400 εκ. που είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα 10 δις που θέλουμε σήμερα είπε. Τα 400 εκ. αυξημένες παροχές προσπαθήσαμε να τα καλύψουμε με άλλες εξοικονομήσεις.
12:15
"Αναλαμβάνοντας ως Υπουργός ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχο δίκαιη κοινωνία. Δεν θα σχολιάσω αν επετεύγχθει. Στόχος μου εμένα να υλοποιήσω το πρόγραμμα του ως ΥΠΟΙΚ."
12:10
Ο Χαρίλαος Σταυράκης ετοίμασε μία σειρά εγγράφων τα οποία θα καταθέσει στην επιτροπή. Τώρα θα διαβάσει 10λεπτη κατάθεση.
12:07
Αρχίζει η κατάθεση του Χαρίλαου Σταυράκη
11:41
Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12 με την κατέθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη.
10:54
«Σε μια χώρα όπου η ανοχή η αναξιοκρατία η ευθυνοφοβία η απέκλειση ευθυνών και μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και σίγουρα η απαξίωση των θεσμών θεωρώ πως μια τραγωδία ανθρώπινη τραγωδία όπως ήταν το μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως η σημερινή ήταν περίπου προδιεγραμμένη.»
10:48
Συγκεκριμένα είπε για το Τμήμα Αναπτύξεως υδάτων, υπήρχε δυσανάλογος αριθμός ωρομίσθιων υπαλλήλων σε σχέση με τις ανάγκες του τμήματος και μετά από εισήγηση της έγινε μεταφορά τους στο τμήμα δασών.
10:47
Για το θέμα του ωρομίσθιου προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία, είπε ότι η πρόσληψη τους γίνεται πολλές φορές με πολιτικά και κομματικά κριτήρια.
10:44
Για τους δημόσιους υπάλληλους, είπε ότι σε ορισμένα τμήματα παρατηρείται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προσωπικού που υποαπασχολείται και παρόλες τις υποδείξεις παρατηρείται διαχρονικά κωλυσιεργία στην μετακίνηση τους.
10:43
Ερωτηθείσα η γενική ελέγκτρια για το θέμα της οικονομίας, και για το πώς βρεθήκαμε από πλεόνασμα το 2008 σε έλλειμμα το 2009, είπε ότι αυτό ήταν καθαρά λόγω της αύξησης των δαπανών με παράλληλη μείωση των εσόδων του κράτους.
10:41
Συνολικά τα καθυστερημένα έσοδα για το κράτος ανέρχονται στο 1,6 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά ανείσπρακτους φόρους που ανέρχονται στα 950 εκ. ευρώ.
10:40
Αναφορά έγινε για άτομα τα οποία διαθέτουν για παράδειγμα σκάφη αναψυχής και παραμένουν άγνωστοι στο τμήμα ή δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.
10:39
Σε ότι αφορά το φόρο εισοδήματος, είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις άτομα των οποίων ο τρόπος διαβίωσης τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουν εισοδήματα που έπρεπε να δηλωθούν για να πληρώσουν ανάλογο φόρο, πολλοί παραμένουν άγνωστοι στο τμήμα εσωτερικών προσόδων.
10:37
Συνολικά είπε οι ανείπρακτες οφειλές από εντάλματα, ανέρχονται στα 135 εκ. ευρώ από 160 χιλιάδες συνολικά εντάλματα. Οι υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας για λήψη μέτρων δεν λαμβάνονταν υπόψη μέχρι που η Αστυνομία αποφάσισε τελικά να το ελέγξει με μέτρο κατά την έξοδο των πολιτών από την χώρα.
10:35
Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο των ανείσπρακτων οφειλών προς το κράτος υποστηρίζοντας ότι πολλοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι άνθρωποι που παρελαύνουν από πάνελ σε πάνελ διαπιστώθηκε ότι οφείλουν χρήματα προς το κράτος.
10:33
Στις διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας από το 2002-2011 καθώς και την άγνοια των υπευθύνων να ακολουθήσουν τις υποδείξεις της ασχολήθηκε η Επιτροπή.
ΠΗΓΗhttp://www.sigmalive.com/news/local/42421

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου