29 Μαΐου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-Έρευνα 24Η-Εμπορικοί ακόλουθοι: Η γύμνια του κράτους στην ανάπτυξη

Έρευνα 24Η-Εμπορικοί ακόλουθοι: Η γύμνια του κράτους στην ανάπτυξη

Στις εξαγγελίες είμαστε πρώτοι. Στις πράξεις πάμε με ρυθμούς χελώνας. Κυνηγάμε επενδυτές χωρίς να έχουμε Εμπορικούς Ακολούθους. Αλλά και στις χώρες που έχουμε εμπορικά τμήματα, οι ελλείψεις «φωνάζουν».
 


 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το γελοίο της ιστορίας είναι ότι συνολικά το 2013 το κονδύλι για τους Εμπορικούς ακολούθους είναι μόλις 1,5εκ. ευρώ.
Εμπορικά Τμήματα έχουμε μόνο σε 10 χώρες:
Ελλάδα
Γαλλία
Ρωσία
Αυστρία
Βέλγιο
Γερμανία
ΗΠΑ
Ηνωμένο Βασίλειο
Λίβανος 
Πολωνία
Όμως ακόμη και σε αυτές τις χώρες, οι ελλείψεις είναι κραυγαλέες. Από τις 10 χώρες που έχουμε Εμπορικά Τμήματα, μόνο στα 7 υπάρχουν Εμπορικοί Ακόλουθοι. Στην Πολωνία μάλιστα δεν υπάρχει ούτε Βοηθός Εμπορικός Ακόλουθος και σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού 2013, πληρώνουμε μια δακτυλογράφο και έναν κλητήρα. 
Πάντως αίσθηση προκαλεί η αναφορά περί «αυξήσεων μισθών» την ώρα που στην Κύπρο όλοι βιώνουμε τις μειώσεις στην τσέπη μας. 
Δείτε αναλυτικά πως είναι στελεχωμένα τα Εμπορικά Τμήματα
 Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Λονδίνου 
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €168.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Βοηθού Εμπορικού Σύμβουλου, μιας (1) γραφέα/δακτυλογράφου, μιας (1)  γραμματέα/δακτυλογράφου,  ενός (1) κλητήρα καθώς επίσης τις συνεισφορές εργοδότη σε διάφορα ταμεία, αυξήσεις μισθών και συναλλαγματικές διαφορές.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Βερολίνου
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €255.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Βοηθού Εμπορικού Συμβούλου, μιας (1) ιδιαιτέρας γραμματέα, δυο (2) γραφέων/δακτυλογράφων, και ενός (1) κλητήρα, καθώς επίσης τις συνεισφορές εργοδότη στα διάφορα ταμεία και διάφορες αυξήσεις μισθών.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Ντουπάϊ 
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €137.000
Η προτεινόμενη πρόνοια  προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Εμπορικού Συμβούλου, ενός (1) Βοηθού Εμπορικού Συμβούλου, ενός (1) γραφέα/δακτυλογράφου,  ενός (1) κλητήρα καθώς επίσης συνεισφορές εργοδότη στα διάφορα ταμεία και  συναλλαγματικές διαφορές.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Νέας  Υόρκης 
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €177.000 
Η  προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Εμπορικού Συμβούλου ενός (1) Βοηθού Εμπορικού Συμβούλου, μιας (1) ιδιαιτέρας γραμματέα καθώς επίσης αυξήσεις μισθών και συναλλαγματικές διαφορές.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Αθηνών
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €110.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Βοηθού Εμπορικού Συμβούλου, μιας (1) γραμματέα/δακτυλογράφου, μιας (1) γραφέα /δακτυλογράφου και ενός (1) κλητήρα καθώς επίσης τις συνεισφορές εργοδότη.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Παρισίων
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €217.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Εμπορικού Συμβούλου, μιας (1) γραμματέα/δακτυλογράφου, μιας (1) γραφέα/δακτυλογράφου, ενός (1) κλητήρα καθώς επίσης τις συνεισφορές του εργοδότη.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Μόσχας
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό : €137.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Εμπορικού Συμβούλου, ενός (1) Βοηθού Εμπορικού Συμβούλου, μιας (1) γραμματέα/δακτυλογράφου, ενός (1) κλητήρα καθώς επίσης αυξήσεις μισθών,  συνεισφορές εργοδότη και συναλλαγματικές διαφορές.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Βιέννης
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό : €172.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Εμπορικού Συμβούλου, μιας (1) γραμματέα/δακτυλογράφου και ενός (1) κλητήρα καθώς επίσης και τις συνεισφορές του εργοδότη.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Καΐρου
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €55.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές  ενός (1) Εμπορικού Συμβούλου, μιας (1) γραφέα/δακτυλογράφου και ενός (1) κλητήρα καθώς και αυξήσεις μισθών.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Λιβάνου
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €75.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές ενός (1) Εμπορικού Σύμβουλου, μιας (1) γραφέα/δακτυλογράφου και ενός (1) κλητήρα καθώς επίσης συναλλαγματικές διαφορές και αυξήσεις μισθών.
Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Πολωνίας
Εντόπιο Γραφειακό Προσωπικό: €40.000
Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις απολαβές, μιας (1) γραφέα/δακτυλογράφου και ενός (1) κλητήρα καθώς και αυξήσεις μισθών.
Εξαγγελίες για Ισραήλ και Κίνα έμειναν… λόγια
Στις 27 Ιουνίου του 2012 ο τότε Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης είχε εξαγγείλει  την αποστολή εμπορικών ακολούθων σε δύο σημαντικές χώρες για την Κύπρο, την Κίνα και το Ισραήλ.(Διαβάστε το ρεπορτάζ του 24Η εδω)
 "Βάζουμε τα θεμέλια για την Κύπρο του μέλλοντος και με αυτό που λέω κυριολεκτώ" είχε δηλώσει ο κ. Συλικιώτης. Ακριβώς 11 μήνες μετά ούτε στην Κίνα ούτε στο Ισραήλ έχουμε εμπορικό Τμήμα στις πρεσβείες.Όμως και η παρούσα κυβέρνηση, δεν έχει στο πρόγραμμά της να προχωρήσει στην δημιουργία των Τμημάτων σε Κίνα και Ισραήλ   
 Η Κίνα και το Ισραήλ είναι δύο αγορές που η Λευκωσία δείχνει ότι τις «θέλει». Ωστόσο πως θα μπορέσουμε να κερδίσουμε και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των εξαγωγών και της οικονομικής διπλωματίας, ότι πριν 11 μήνες εξαγγέλουμε την αποστολή Εμπορικών ακολούθων και δεν έχει το παραμικρό;
Την ίδια ώρα  η ανάγκη των κυπριακών επιχειρήσεων για πωλήσεις στο εξωτερικό μεγαλώνει μέρα τη μέρα, καθώς η εσωτερική αγορά βρίσκεται σε κώμα. 
Στην «μπάντα» 72900€ για τυχών προσλήψεις
Η κυβέρνηση έχει ένα κονδύλι  €70.000 για να καλύψει τις απολαβές έκτακτου επιτόπιου προσωπικού που ενδεχομένως να προσληφθεί στα διάφορα Εμπορικά Κέντρα της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.Επίσης προορίζεται να καλύψει το μισθό ενός Λειτουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας που είναι αποσπασμένος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε., για εκπροσώπηση του Υπουργείου στις διάφορες Επιτροπές / Ομάδες Εργασίας καθώς και το μισθό μιας (1) γραφέως/δακτυλογράφου που υπηρετεί στην κυπριακή πρεσβεία στη Λιβύη.
Επίσης ακόμη 2,900€για  να καλύψει διάφορα έκτακτα έξοδα των Εμπορικών Κέντρων όπως μεταφορικά και μεσιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου